søndag den 22. august 2010

Naturens Egne Skønhedsartikler

Får du en dag lyst til at lave en dejlig ansigtsmaske, et beroligende fodbad eller en hjemmelavet kur mod bumser, skæl eller andet sjovt, så er der hjælp at hente i både, haven, køkkenskuffen og køleskabet. Her kommer en liste over nogle af de forskellige virksomme frugter, grøntsager, planter og en lille beskrivelse af hvad de er gode for. Husk at bruge økologiske produkter, da det er langt det bedste både indeni og udenpå

Frugter:

Abrikos
Abrikoskerner bruges som bekendt i mange skrubbemasker til at fjerne døde hudceller, så huden bliver blød igen. Man kan også bruge selve frugten i frisk eller tørret udgave. Blend udblødte tørrede abrikoser med yoghurt, og lav en dejlig ansigtsmaske.

Appelsin
Appelsin kan hjælpe med til at holde huden frisk og smidig. Brug lidt appelsinsaft i ansigtsmasker sammen med lidt yoghurt.

Banan
Banan er glimrende til at blødgøre huden. Mos den og brug den i ansigtsmasker. Bland den eventuelt med honning og hvedekim.

Citron
Citron virker helende og rensende. Den er også god til at fjerne hård og ru hud med. Skær en citron midt over, og plant dine albuer i hver sin halvdel. Sid med citronerne på albuerne i 5-10 minutter, så er der god chance for at få bløde albuer igen. Citron er også god mod meget fedtet hud. Bland lidt citronsaft med yoghurt, og brug den som ansigtsmaske.

Fersken eller nektariner
Fersken eller nektarinsaft er god mod tør og kedelig hud. Den virker dejlig opfriskende og gør huden smidig igen. Fersken og nektarin virker desuden helende og beroligende på irriteret hud. Bland evt. fersken- eller nektarinmos med lidt hvedekim og yoghurt og lave en kølende ansigtsmaske.

Hyben:
Et afkog på tørrede hyben afhjælper poser under øjnene og frisker huden op.

Jordbær:
Jordbær har en rensende virkning og er derfor rigtig god mod fedtet hud. Husk at brug de økologiske bær, så du ikke render ind i en sprøjtemiddelallergi. Jordbær moses med lidt honning og yoghurt. Tilsæt evt. lidt hvedekim eller havremel, for at gøre ansigtsmasken mere fast.

Jordbærmasken fra Udeliv:
Mos jordbærrene sammen med friskplukkede vilde kamilleblomster, læg en dejlig ansigtsmaske og slap af i 5-10 minutter inden du vasker den af igen.

Grøntsager:

Agurk
En af de grøntsager der oftest bruges til ansigtsmasker, er sandsynligvis agurken. De fleste af os kender til at lægge agurkeskiver på trætte øjne for, at få poserne skræmt væk. Agurk har nemlig en opfriskende og rensende virkning, og er god til træt og uren hud. Har du fået for meget sol så din hud er rød og øm, er der også hjælp at hente i den kølende agurk. Du kan både lægge agurkeskiverne direkte på huden, men du kan også presse saften ud af en halv revet agurk og bruge den som ansigtsvand.

Avocado
Avocadoen har en rensende og nærende effekt på huden. Den er god mod tør hud da den tilføjer huden både fugt og energi. Mos en avocado med lidt olivenolie og smør det i ansigtet som en fugtgivende maske.

Gulerødder
Gulerødder har en god virkning mod tør hud. Den tilfører huden fugt og virker desuden blødgørende. Riv en gulerod helt fint, og bland den med honning og lidt yoghurt. Brug massen som ansigtsmaske. Bliver masken for blød kan der med fordel tilsættes lidt hvedekim, eller pulveriserede mandler.

Fra køkkenskabet:

Hvedekim
Hvedekim er et mildt slibemiddel, og derfor godt at bruge i skrubbecremer og ansigtsmasker.

Havremel
Havremel er bedst hvis du selv laver det af pulveriserede havregryn. Det har en let slibende effekt, fjerner de døde hudceller og efterlader huden dejlig blød og frisk.

Honning
En koldrørt honning blandet med olivenolie, er nok en af de bedste fugtgivere til tør og træt hud. Honning har gennem århundrede været brugt i skønhedspleje, da man mener at den forynger huden. Sandt er det i hvert tilfælde, at den er god til at fjerne døde hudceller og bringer livet tilbage til tør og ru hud.

Kokos
En rigtig god skrubbecreme til ansigtet og kroppen kan laves ved, at du river frisk kokosnød, blander det med havremel og honning.

Mandel
Pulveriserede mandler er gode at blande i mange ansigtsmasker og skrubbecremer. Mandler har en dejlig indvirkning på huden, og er gode til at fjerne døde hudceller. Har du mandelolie i dit køkkenskab, er det godt at rense huden med, og fuldstændig eminent til at fjerne øjenmakeup.

Olivenolie
Den fede gode koldpressede jomfruolivenolie er nærmest skabt til at tilføre huden fugt. Den virker samtidig beroligende på irriteret hud og er god til at fjerne makeup med, især hvis den varmes en anelse op. Put også et skvæt koldpresset jomfruolivenolie i dit badekar når du bader, det giver huden en masse fugt og næring.

Fra Køleskabet:

Skønhedspleje med mælkeprodukter
I både Pakistan og Indien har mælkeprodukter været brugt som skønhedspleje i århundrede. Yoghurt virker nærende, rensende, kølende og beroligende på huden. Blander du yoghurt op med andre produkter som eksempelvis honning, hvedekim, revet gulerod eller bananmos kan du tilpasse ansigtmasken så den passer præcist til din hud. Du kan bruge stort set alle former for mælkeprodukter både yoghurt, A-38, kærnemælk, creme fraiche, piskefløde og meget andet.


Æg
Pisk en æggehvide stiv og tilsæt lidt hvedekim og fløde. Brug massen som en opstrammende og blødgørende ansigtsmaske.

Udelivs ansigtsmaske med æg
Bland en æggeblomme med hampeolie eller almindelig olie. Lav en dejlig ansigtsmaske og slap af i 5-10 minutter mens ansigtsmasken virker. Tilsæt evt. blade fra en morgenfrue.

Gær
Gær er virksomt mod fedtet hud, og fungerer samtidig som en god skrubbecreme. Prøv at opløse gær med en smule varmt vand, tilsæt lidt citronsaft og smør det i ansigtet som en maske.

Fra haven:
Når man går sig en tur rundt i haven eller i naturen generelt, er det sjovt at kigge på den med forskellige briller på. Nogle af de ting man finder kan spises, andre er velegnede til en god kryddersnaps og andet igen er godt til at flette kurve af. Men mange af de ting der gror i en almindelig have, er faktisk også rigtig velegnede til at putte i ansigtet.

Aloe
Indrømmet, det er nok de færreste af os der har aloe i haven. Men i en urtepotte trives den jo ganske glimrende. Aloe er en af de planter der gennem de sidste mange år, har fået utrolig megen opmærksomhed på grund af sine helende egenskaber. Har du fået en forbrænding eller en solskoldning, er noget af det bedste du kan smøre på huden, den kølende gelé fra plantens blade. Det virker næsten med det samme. Er din hud rød, irriteret og tør, kan du med også med fordel gøre brug af geléen fra planten.

Brændenælder
Brændenælder er noget de færreste af os bryder sig om i haven. Men er de flyttet ind, kan du ligeså godt bruge dem til noget fornuftigt. Brændenælder bruges til at hele og berolige irriteret hud, og til at fjerne overskydende hudfedt.

Brændenælder kan også med fordel bruges til suppe, te, og snaps.

Egebark
Er ganske simpelt bark fra et egetræ. Men inden du går i gang med at pelse skovens træer for bark, skal du lige vide at egebark forhandles til en fornuftig pris hos de fleste helsekostforretninger.

Afkog af egebark kan bruges til farvning af hår. Det toner lyst hår mørkere, men plejer samtidig håret, beroliger hovedbunden og er virksomt mod skæl. Egebark kan også bruges mod dårligt tandkød og andre betændelsestilstande indvortes som udvortes.

Egebark er god mod diarré, blødninger, hæmorider, halsbetændelse og infektioner i mundhulen. Den har et meget højt indhold af garvesyre, hvilket giver den en sammentrækkende og opstrammende virkning. Den er derfor god mod slap hud og virker udglattende. Egebark virker også helende og blodstandsende. Det anbefales også at sniffe pulveriseret egebark, hvis man lider af polypper.

Egebark kan drikkes i form af te, men bør maksimalt indtages i 4 uger.


Hyld
Det smukke hyldetræ er et af de træer, der er forbundet med mest overtro. Det er fra hylden man skærer sin tryllestav, og det er her havens alfer og elver holder til.

De hvide hyldeblomster der forsøder sommeren med deres svimlende, parfumerede duft kan, som de fleste ved, bruges både til saftevand, cider, i bagværk, desserter, marmelader og snaps. Men også i hel almindelig skønheds- og hudpleje er hylden god. De hvide blomster virker både rensende og opstrammende, og et opkog af blomsterne er samtidig godt for blodcirkulationen.


Kamille


Den vilde kamille siges at være en af de bedst i forbindelse med skønhedspleje, og samtidig den der har den mest kraftige medicinske virkning.

Et kamilleafkog giver håret et fint, gyldent skær. Det er godt mod uren og irriteret hud, og virker beroligende hvis man bader fødderne deri. Kamille kan bruges som mundskyllemiddel, da det virker mod tandkødsbetændelse.

Kamille er nok mest kendt som te. Men den bruges også i både snaps, bagværk og desserter. Den lille blomst er verdensberømt for sine beroligende egenskaber, der især har været populære i forbindelse med børn. En god kop kamillete har i mange hjem været løsningen på søvnløshed og urolige maver. Kamille er også god mod betændelse, og har i den forbindelse været brugt som øjenskyllemiddel og mod betændte sår og bylder. Kamille er god mod allergi og eksem, virker sveddrivende, vanddrivende, fremmer menstruationen, dræber svamp og alverdens bakterier. Den er effektiv mod kolik, diarre, hovedpine, forkølelse, kramper, orm og tandpine og har været kendt over det meste af verden, for sine gode lægende egenskaber.


Morgenfrue
Morgenfruens latinske navn Calendula Officinalis, kommer af det latinske calendris, som betyder den første dag i måneden. Navnet har morgenfruen fået, da den i nogle lande blomstrer hele året rundt.

Morgenfrue er en højt skattet blomst i mange haver. Den er smuk og farvestrålende, og pynter i ethvert blomsterbed. Men morgenfruen er samtidig en blomst der er brugbar i mange sammenhænge, både på grund af dens kulinariske og medicinske egenskaber, men også på grund af dens rolle i skønhedspleje. Morgenfruen virker nemlig beroligende på irriteret hud. Den er god mod bumser og akne, og den er helende og rensende. I ansigtsmasker eller ansigtsbade er den helt uundværlig, og naturkosmetikbranchen har længe brugt morgenfrue i mange af deres bedste cremer. Morgenfruen har ry for at være god mod uønsket hårvækst, og afkog af blomsten er fremragende til at lysne hår med. Blomsten kan også bruges til farvning af tøj.

Morgenfruen er dejlig i sommerens salater, hvor dens farvestrålende blade både pynter og giver smag. Den kan også bruges i brød og marmelade. Blomstens blade har gennem tiden ofte været brugt som erstatning for safran, bladene kan nemlig bruges til at farve retter med ris, eller til at give farve og smag til andre retter som postejer, omeletter, supper og sammenkogte retter. Morgenfruens blade bruges både tørrede og friske. Som urtete smager den fint, og den har virkelig gode medicinske egenskaber.

Ud fra en medicinsk betragtning, er morgenfruen nok en af vore mest virksomme planter. Den indeholder olier der er specielt kendt for deres antiseptiske og helende egenskaber. Den bruges mod irriteret, betændt og forbrændt hud. Ved sår og skrammer, røde barnenumser og ømme brystvorter efter amning. Morgenfruen bekæmper svampeinfektioner og udslæt. Afkog på blomsten kan afhjælpe kolik og mavekramper, den er god mod halsbetændelse, tandkødsbetændelse, bumser og bylder. Men ikke nok med det. Morgenfruen siges også at være vanddrivende, blodrensende, afførende, menstruationsregulerende og leverstimulerende, og har du ondt i maven eller betændte lymfekirtler, er det også her du kan hente hjælp.

Morgenfruen er en etårig plante, der lyser op i mange haver med sit kønne gule eller orange ansigt. Det er en hårdfør plante der blomstre fra juni måned til sent hen på efteråret. Morgenfruen sår sig selv hvis blot man lader dens blomsterhoveder gå i frø, så det er en god idé at lade blomsterhovederne sidde og gå i frø på planten fra sidst i august, for så har du morgenfruer igen året efter. Morgenfruen trives bedst i sol, før i tiden blev den faktisk kaldt for solsikke, men det navn er jo som bekendt blevet overtaget af en anden blomst.


Persille
Persille er effektiv mod fedtet og uren hud, og virker desuden både lægende og rensende. Blend et bundt persille, rør lidt yoghurt og evt. lidt honning i, og du har en dejlig ansigtsmaske der bringer huden i balance.

Roser
Rosen har både en opfriskende, opstrammende og blødgørende effekt på huden, samtidig med at den tilføjer huden masser af fugt. Rosen har været en bestanddel af naturkosmetik igennem århundreder, både på grund af dens duft og dens virkning.

Rosmarin
Rosmarin er en virkelig kraftig krydderurt. Derfor virker det umiddelbart meget logisk, at den fremmer blodcirkulationen og derved har en opstrammende effekt på huden. Et afkog af rosmarin kan bruges som aftershave.

Udelivs rosmarin håndbad
Læg rosmarin og løvefod i en skål hvor der er plads til hænderne. Hæld kogende vand på, og tag et dejligt håndbad når vandet er tilpas tempereret.

Røllike
Rølliken er en af de blomster, der blomstrer det meste af sommeren. Den har en rensende virkning og strammer op på slap hud. Rølliken er god mod fedtet hud, og et afkog af blomsten kan bruges som ansigtsvand. Rølliken er også en fremragende snapseplante, som giver en rund og velsmagende snaps.

Salvie
Krydderurten salvie har fået sit navn fra det latinske "Salvare" som betyder at helbrede eller redde.

Friske salvieblade gnubbet mod tænderne virker rensende. Du kan også knuse den tørrede urt i en morter sammen med salt, og bruge den som tandpasta. Et afkog af salvie kan gøre håret mørkere, og er også godt som ansigtsvand. Salvie virker antibiotisk og bakteriedræbende, så den er værd at drikke som afkog, eller rulle sammen og putte i øret mod betændelse. Salvie virker beroligende, men også opkvikkende. Den har ry for at kunne stabilisere blodsukkeret, virke udrensende og er god mod depressioner, nervøsitet og livstræthed. Den er desuden velegnet mod migræne, reumatisme, god til at holde tarme sund og rask, og den er et vidundermiddel for kvinder i overgangsalderen. Er du gravid skal du være varsom med indtagelsen af salvie, da den i for store doser kan være abortfremkaldende. Men på den anden side anbefalede man i gamle dage i Ægypten, at kosten skulle tilsættes mere salvie, da man mente det ville være med til at øge befolkningstallet.

Salvie er også god i kulinariske sammenhænge. Den mest kendte ret med salvie er nok den italienske saltimbocca, med kalvekød, ost og salvie. Men salvie kan med fordel bruges i mange andre retter, både i frisk og tørret tilstand. Salvien smager dejligt i simreretter, salater og supper. Salvien er god sammen med fed mad, put den evt. mellem sværene på en flæskesteg, eller læg den rundt om stegen og hæld hvidvin på før du stiller fadet i ovnen.
Nogle mennesker forbinder duften af salvie med en solfyldt sommerdag i Italien. Andre bryder sig ikke synderligt om salviens særprægede lugt og smag. Hvis du ikke bryder dig om salvie, men alligevel vil nyde godt af dens gode egenskaber, kan du med fordel blande salvien med mynte og lakridsrod, og på den måde få en velsmagende urtete.


Udelivs hånd- eller fodbad med salvie
Friskplukket salvie overhældes med kogende vand, trækker til det er blevet lunkent hvorefter det bruges til fod- eller håndbad. Tilsæt evt. rosmarin eller afkog af pilebark.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar